Λίγα λόγια από τον Chef Ευάγγελο Μπιλιμπά
Aphrodite Garden Restaurant Ελληνική Δημιουργική κουζίνα
Το φαγητό είναι πιο νόστιμο όταν μοιράζεται...
Από παιδί, έτρεφα μια ιδιαίτερη αγάπη συνδυασμένη με έναν απύθμενο θαυμασμό για τη μάνα μου και τη γιαγιά μου, που κατάφερναν κάτι μαγικό: να παίρνουν τα απλά, καθημερινά υλικά της σαμιώτικης κουζίνας και με τη γνώση της παράδοσης, να δημιουργούν εκπληκτικά εδέσματα. Θυμάμαι πως πάντα στο σπίτι μας, φίλοι και γνωστοί, δε χόρταιναν να δοκιμάζουν τις νοστιμιές που σερβίρονταν στο τραπέζι και να νιώθουν τη θαλπωρή της φιλόξενης διάθεσής τους. Το φαγητό, γινόταν ο συνδετικός κρίκος της οικογένειας και όχι μόνο… Αυτό πόθησα να μεταδώσω μέσα από τη δουλειά μου, αυτό λαχταρώ να προσφέρω με τις συνταγές που με εμπνέει η Σάμος να δημιουργώ. Ντόπια υλικά, μπαχαρικά σε σωστές δόσεις, γνώση και εμπειρία. Μα πιο πολύ η αγάπη. Η αγάπη για τον άνθρωπο και την καλή κουζίνα, που είναι πάντα «μοίρασμα» ζωής…
Η μαγειρική πρέπει να ευχαριστεί αυτόν που τη γεύεται. Να αποκαλύπτει τα μυστικά της μα και να τα κρύβει, ώστε να ψάχνεις τα κρυφά τους νοήματα, μέσα στα καλύτερα υλικά, σαν αυτά που παράγει η τόσο ευλογημένη σαμιακή γη…
Να είναι τόσο αληθινή όσο και τα χρώματα και τα αρώματα που αναδύονται από το πάντρεμα των γεύσεων. Να συνταιριάζει τη σύγχρονη άποψη περί διατροφής και υγιεινής με τις τάσεις της υψηλής γαστρονομίας. Να μπορείς να το παρουσιάσεις σε ένα διεθνές συνέδριο και παράλληλα να το δώσεις ανεπιφύλακτα να το γευτεί το παιδί σου…
Ο Chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς και η κουζίνα του
Ο executive chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς είναι τακτικό μέλος της λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας της W.A.C.S (World Association Chefs Society). O chef στο εστιατόριό του ακροβατεί περίτεχνα ανάμεσα στην παράδοση και τη γνώση, την καινοτομία και το ταλέντο, την έμπνευση μα και την πολυετή εμπειρία, τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και μεθόδων αλλά και τις παραδοσιακές τεχνικές μαγειρικής. Το αποτέλεσμα είναι ένα αμάλγαμα ανάμεσα στην «ελληνική» και τη δημιουργική κουζίνα.
Λάτρης της «Πυθαγορείου διατροφής» έχει θέσει ως στόχο ζωής την ανάδειξή της ως κυρίαρχης τάσης στη σαμιακή κουζίνα του σήμερα. Συμμετέχει πλαισιώνοντας εθελοντικά την εκπροσώπηση της Σάμου σε διεθνείς εκθέσεις, συνέδρια και διοργανώσεις, καθώς, όπως δηλώνει «το ευλογημένο αυτό νησί του Αιγαίου έχει τη δική του γαστρονομική ταυτότητα, που ξεκινά από τον φιλόσοφο Πυθαγόρα και φτάνει ως τη «φιλοσοφία» της σαμιακής παραδοσιακής μαγειρικής…»Με την εικαστική παρουσίαση των πιάτων ικανοποιείται αρχικά η όραση. Τα φίνα αρώματα, κεντρίζουν την όσφρηση. Κάθε μικρή πιρουνιά, έρχεται να προσελκύσει τη γεύση. Μια δόση εξωτισμού σε μικρές λεπτομέρειες, βάζει τη σφραγίδα μιας κουζίνας που αγγίζει τόσο τον Έλληνα λάτρη του «καλού φαγητού» όσο και τους επισκέπτες από Δύση και Ανατολή. Τα χέρια του Chef, κινούνται σαν του ζωγράφου, αποτυπώνοντας στον καμβά του πιάτου ένα πραγματικά καλλιτεχνικό έργο με θέμα τη Σαμιώτικη Κουζίνα. Στα εξαίσια υλικά του πρωτογενούς τομέα, επιλεγμένα ένα προς ένα, ο σεφ δίνει την πρέπουσα τιμή που τους αξίζει, αναδεικνύοντάς τα σε γεύση μα και εμφάνιση, με σύγχρονες τεχνικές.
Η υψηλή γαστρονομία είναι μια περίτεχνη διαδικασία που απαιτεί γνώση, ταλέντο, μεράκι, διαρκή ενασχόληση, αυτοσχεδιασμούς μα και εμπειρία. Κυρίως όμως τη διάθεση της δημιουργίας, έτσι που όλη η Ελλάδα να μπορεί και να χωρά σε ένα πιάτο...και ο Chef Βαγγέλης Μπιλιμπάς με την ομάδα του το έχουν πετύχει!